Soudal: S-PEIL niet haalbaar zonder aandacht voor luchtdichtheid

EEN BEWEZEN LUCHTDICHTING, OOK NA VEROUDERING

De duurzaamheid van het systeem is vastgelegd in een MO/01 Evidence of Performance rapport

“Met de verhoogde eisen groeit de aandacht voor luchtdichtheid, waarvoor kwalitatief hoogwaardige producten zijn vereist”, vertelt Filip Van Mieghem, Marketing Manager bij Soudal, fabrikant van afdichtings-, verlijmings- en isolatieoplossingen en -systemen uit Turnhout.
“Producten die op duurzame wijze een optimale lucht- en waterdichting garanderen, ook na blootstelling aan hogere temperaturen en bij frequent gebruik.
Die voldoen aan de RAL- en ift-eisen en waarmee wordt ingespeeld op de recent gepubliceerde Standard voor luchtdichtheidsmetingen EN ISO 9972, die op termijn waarschijnlijk de Europese norm EN 13829 zal vervangen.”

 

Soudal speelt hier onder andere op in met Flexifoam, een gebruiksklaar en elastisch  ééncomponent PU pistoolschuim dat voegbewegingen kan opvangen en na het samendrukken weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkomt. “Flexifoam is geschikt voor het duurzaam afdichten, isoleren en monteren van diverse toepassingen, waaronder rond PVC en alu schrijnwerk”, vertelt Van Mieghem. “Het product beschikt over uitstekende thermische en akoestische isolatiewaarden. Doordat het pistoolschuim zeer nauwkeurig doseerbaar is, wordt productverlies bovendien tot een minimum beperkt.”

Duurzaam
In 2016 is Flexifoam op haar eigenschappen getest bij het Institut für Fenstertechnik e.V. (ift) Rosenheim, waarna het product zowel RAL- als ift-gecertificeerd is.
Afgelopen januari is het pistoolschuim tevens in systeem getest door het ift, waarbij een combinatie is gemaakt met twee vloeibare membranen: één voor de binnenzijde en één voor de buitenzijde.

“Conform de MO/01-testprocedure is deze opstelling getest in een betonnen wand, waarin de vier betrokken Soudal-producten zijn verwerkt”, aldus Van Mieghem. 
“Naast Flexifoam zijn onze Soudatight Hybrid en watergebaseerde, vloeibare membranen Soudatight LQ (Liquid) en Soudatight SP (GUN) aangebracht en getest.
Waarbij zowel in nieuwe conditie als na veroudering een luchtdichtheid van < 0.1 m³/[m h (daPa)²/³ en een waterdichtheid tot >600 Pa werden gemeten. Ondanks dat wand en kozijn werden blootgesteld aan
afwisselend hoge en lage temperaturen, windstoten tot 1.000 Pa en een zeer hoge gebruiksfrequentie, waarbij het raam maar liefst 10.000 keer werd geopend, gekanteld en gesloten. De duurzaamheid van het
systeem is vastgelegd in een MO/01 Evidence of Performance rapport, waarmee Soudal als enige fabrikant een getest systeem met twee vloeibare membranen aanbiedt.”

Productverlies wordt tot een minimum beperkt

Soudatight Hybrid, dat met name is ontwikkeld voor de Nederlandse markt, kan eenvoudig in de aansluiting kozijn-binnenblad worden aangebracht. “Het vloeibare membraan op hybride basis vormt na uitharding een bijzonder elastisch vlies dat naden en kieren in aansluitingen duurzaam lucht- en waterdicht maakt”, aldus Van Mieghem. “Het membraan wordt uitgespoten met een klassiek worstenpistool en kan vervolgens met een gewone borstel worden uitgesmeerd. Desgewenst kan het product ook rechtstreeks met een aangepast persluchtpistool worden verspoten.” 
Soudatight Hybrid heeft een zeer ruim hechtingsspectrum en kan zelfs op lichtvochtige ondergronden worden toegepast, vertelt hij. “Het product is oplosmiddel- en isocyanaatvrij en heeft een lage VOS-emissie
(EC1 Plus).

” Soudatight SP (GUN) is een hoogwaardige en verspuitbare polymeerpasta die na droging een lucht- en dampdicht elastisch membraan vormt. Het product focust vooral op de afdichting van kleinere oppervlakten,
waaronder raamaansluitingen en is uitstekend te combineren met de geurloze Soudatight LQ (Liquid) pasta. Soudatight LQ kan eenvoudig met een muurborstel op luchtdicht te maken zones worden aangebracht, waar het tevens uitdroogt tot een elastisch membraan. “Eens gedroogd verandert het product van kleur en kan het desgewenst worden bepleisterd.” Voor de grotere oppervlakken wordt Soudatight SP (10kg) aanbevolen. “Al deze productversies zijn watergedragen en dus solventvrij en zeer emissiearm, waarmee ze voldoen aan de strenge EC1 Plus-label eisen.” 

Ruim toepassingsgebied  Opvallend aan alle Soudatight producten is het ruime toepassingsgebied. De producten zijn zeer gebruiksvriendelijk en uitermate geschikt voor het dichten van naden en kieren tussen verschillende bouwmaterialen in de gehele bouwconstructie. Ook grotere vlakken kunnen probleemloos luchtdicht worden gemaakt.