Kogelwerend schrijnwerk

De weerstandsklasse van kogelwerende ramen wordt gedefinieerd op basis van een aantal factoren.
Het type munitie dat wordt gebruikt, het type wapen,  de snelheid waarmee wordt geschoten, de afstand waarop dat gebeurd en het aantal schoten dat wordt gelost.

Aluminium ramen en deurenCS77-BP_3D_detail

CS 77 -BP (Bullet Proof) is de kogelwerende variant van de populaire reeks CS77.
Er wordt een extra kamer voorzien dewelke is voorzien van 1 of 2 stalen platen in functie van de vraag.

Classes FB4, FSG, FB6 en Kalashnikov


Kogelwerend glas
beschermt tegen de aanval met vuurwapens bij gewapende agressie en wordt dan ook veelvuldig toegepast bij financiële instellingen, wisselkantoren, politiekantoren, bewakingsposten, militaire instanties, juweliers, enz. .
Kogelwerend glas kan U vinden in verschillende beveiligingsniveaus. De afweging welk beveiligingsniveau genomen dient te worden, moet zorgvuldig worden afgewogen.

Belangrijke opmerking :
kogelwerend glas dient geplaatst worden in een raam of deurkader dat eveneens voldoende kogelwerend en robuust is, anders is deze investering zinloos.

Kogelwerend glas bestaat uit meerdere lagen glas gescheiden door een kunststof folie.
De samenstelling, en daarmee de dikte van het glaspakket, is afhankelijk van de kogelwering klasse waaraan het glas moet voldoen.

Een glas-samenstelling moet om een bepaalde klasse te kunnen halen (behalve SG1) bestand zijn tegen een impact van drie kogelinslagen binnen een bepaald gebied.  Belangrijke classificatie is eveneens of er aan de achterzijde van het glas bij de impact glassplinters zijn afgesprongen.

De glas-samenstelling van kogelwerend glas is bijna altijd asymmetrisch. Bij de plaatsing moet er dan ook steeds op gelet worden dat het glas met zijn beschermende agressiezijde effectief i die richting wordt geplaatst. Deze fout wordt regelmatig gemaakt door aannemers die niet vertrouwd zijn met deze materie en het glas biedt bij verkeerde(omgekeerde) plaatsing dan ook niet het gewenste beveiligingsniveau.

Terminologie kogelwerend glas

Splitting of non-splitting:
Bij “Non-Splitting (NS)” kogelwerend glas komen er geen glassplinters vrij aan de tegengestelde kant van de kogelinslag. (de niet-agressie zijde). Dit wordt meestal bekomen door de laatste laag van de glasplaat uit te voeren in polycarbonaat of er voor te zorgen dat het totaalpakket aan glaslagen dik  genoeg is om de laatste laag niet te doen schilferen.

Non-Splitting glas is significant duurder dan zijn “Splitting”-variant, daarom wordt het ook (onterecht) minder toegepast.

Normering
De norm NBN EN 1063 legt de proefmethoden en de classificatie van glas vast in functie van hun kogelwerendheid.

Classificatie
Kogelwerend glas wordt getest en geclassificeerd volgens de vereisten van de norm EN 1063 voor Glas voor gebouwen – Beveiligingsbeglazing – Beproeven en classificatie van de kogelwerendheid.

De norm onderscheidt twee categorieën wapens en legt daarbij negen verschillende klassen vast:
– Klasse BR1 tot BR7: pistolen en karabijnen
– Klasse SG1 en SG2: jachtgeweren

De klassen BR1 tot BR7 liggen vast in stijgende orde van bescherming. Bijvoorbeeld: een beglazing met klasse BR5 voldoet ook aan de klassen BR1 tot BR4. Hetzelfde principe geldt voor de SG-klassen. Er is echter geen verband tussen de klassen BR en SG.
Kogelwerende classes (link)

Stratobel 504-4 by AGC

Dikte glas 35 mm
Ug waarde: 4.5
W/(m².K) als enkel glas

Volgens de norm EN 1063, die zich kogelwerend definieert, behoort deze beglazing tot de volgende klassen :

  • BR5S : bestand tegen 3 schoten van kaliber 5,56 (wapen van het type M16), en per definitie tegen alle ondergeschikte klassen : BR4S (44 Magnum), BR3S (357 Magnum), BR2S (9mm Parabellum), BR1S (22 Long Rifle).
  • SG2S : bestand tegen 3 kogels van kaliber 12 (wapen van het type Riotgun).
  • Deze beglazing is bovendien ook bestand tegen 3 schoten met een Kalashnikov AK47.

Wat inbraak betreft, weerstaat zij aan 70 hamerslagen waardoor zij meteen tot de hoogste klasse (P8B) behoort volgens de norm EN 356.


Terug naar Overzicht Veiligheid start hier

Aanverwante merken:
Reynaers – CS77-BP
Windowplace – met afdeling security division (kogelwerend schrijnwerk)