Inbraakpreventie: 1 dag niet

Wat kan je zelf doen om een inbraak te voorkomen? Veel, zo weten preventiespecialisten.  Daarom organiseert België van 23 tot 29 oktober 2017 een nationale actie tegen woninginbraken: '1 dag niet'.
De campagne wil burgers bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken.

Gedurende de hele week zullen er tal van preventie-initiatieven worden georganiseerd.
Samen met politie en overheid slaan burgers de handen in elkaar om hun buurt veiliger te maken.

Op de website www.1dagniet.be kan iedereen zijn eigen initiatief posten, tal van preventietips vinden en originele ideeën delen.
Deze actie is essentieel want elke dag zijn meer dan 150 Belgen het slachtoffer van een inbraak.

 


De diefstalpreventieadviseur helpt u uw woning te beveiligen.  Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie.

Hij komt gratis op huisbezoek en bekijkt samen met u uw woning. Hij geeft u tips over de te nemen maatregelen.

Waarom een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur?

  • Het is gratis
  • Hij geeft advies op maat
  • Hij geeft neutraal en objectief advies
  • Zijn aanbevelingen zijn niet verplicht

Waarom merken en registreren?

Uw waardevolle voorwerpen merken en registreren heeft als voordeel dat u gemakkelijk aangifte kunt doen van een diefstal. De politie weet wat zij moet zoeken en kan heel snel de eigenaar identificeren. De eigenaar krijgt daardoor zijn gestolen voorwerpen veel sneller terug.

Ander voordeel van gemerkte voorwerpen: ze zijn moeilijk verkoopbaar, wat hun waarde voor de inbreker vermindert. Bovendien verhoogt een merkteken de pakkans aanzienlijk. Inbrekers laten gemerkte voorwerpen daarom liever liggen.

Hoe merken en registreren?  lees verder ....

 

Een goed contact met de buren en een gezonde vorm van sociale controle is nog altijd de beste preventie tegen inbraak. In buurten waar de mensen elkaar niet kennen, kunnen inbrekers makkelijk anoniem rondlopen en hun slag slaan.

Indien u verdachte handelingen vaststelt in uw straat of buurt, neem dan onmiddellijk contact op met de 101. Zelfs als u niet zeker bent, neemt u best contact op met de politie. Voorkomen is beter dan genezen! De politie zal u nooit zeggen dat u hen voor niets heeft gestoord.

Indien u er de kans toe hebt, probeer dan een foto te nemen van de verdachte persoon of het verdachte voertuig.

 

 

Bekijk film via facebook: 1 dag niet Belgie